top of page

TEST: RAM 1500 5.7 V8 LPG – Když plyn dává smysl


V době všeobecného hledání úspor vám přinášíme jeden starší test - zda má smysl si do RAMa pořizovat plyn.


Zdroj: server www.hybrid.cz Autor: Jan Majurník

 

Auto na práci i volný čas? RAM 1500 zastane oboje, navíc ho pohání k přírodě šetrnější plyn (LPG) a na první pohled nesmyslný vůz vám vlastně určitý smysl začne dávat. Jen je potřeba se na věc podívat z více úhlů.

Pick-upy už dnes nejsou jen nástrojem pro tahání dříví z lesa nebo alternativou koňského spřežení, jde také o volnočasové stroje. V případě RAM 1500 se můžeme bavit o severoamerickém plnokrevníkovi, který strčí do kapsy kdejakého evropského pracanta. foto: Tomáš Kopečný


Pokud dnes potřebuje robustnější pick-up na práci i volný čas, zaplaví vás většinou nabídky evropských nebo japonských automobilek, hlásící se k pohonu na čistou naftu. To neznamená, že by šlo o „špinavé“ stroje, nicméně přítomnost filtrů, oxidačních katalyzátorů a vstřikování močoviny je určitou daní za nižší toxicitu. Pořád však dostanete relativního „prcka“ ve srovnání s tím, co nabízí severoamerický tahoun.

Značka RAM, spadající pod koncern Fiat-Chrysler, totiž vyrábí pick-up s číselným označením 1500, který se váhově vejde do 3,5 tuny, a tedy nevyžaduje řidičák na náklaďák. Jeho pohonným srdcem je 5,7litrový přirozeně dýchající osmiválec (400 k, 556 Nm), vylepšený navíc o pohon na zkapalněný ropný plyn (LPG).





bottom of page